Kun je alzheimer voorkomen?
Alzheimer is een hersenziekte die invloed heeft op het geheugen en gedrag van patiënten. Het is een vorm van dementie, en zelfs de meest veelvoorkomende vorm van deze aandoening, want 60 tot 80 procent van alle dementiegevallen wordt veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. De meeste alzheimerpatiënten zijn ouder dan 65 jaar.

Wat is de ziekte van Alzheimer?
Alzheimer is een zogenaamd ‘degeneratieve’ ziekte, dat wil zeggen dat de symptomen steeds erger worden en je er niet van kunt genezen. De eerste symptomen die meestal worden opgemerkt zijn vergeetachtigheid en problemen om nieuwe informatie te verwerken. Dat komt omdat de ziekte als eerste het hersengedeelte aantast dat verband houdt met leren en onthouden.
Als de ziekte zich verder ontwikkelt, ontstaan er steeds meer symptomen. Daarbij kunnen we denken aan gevoelens van verwarring (over ruimte en tijd), plotse gedragsveranderingen, stemmingswisselingen, spraakproblemen enz. Al deze symptomen zijn het gevolg van veranderingen in de hersenen. De veranderingen en symptomen zijn onomkeerbaar.
Kan alzheimer worden voorkomen?
Natuurlijk wil iedereen die een dagje ouder wordt er alles aan doen om dementie te voorkomen. De belangrijkste factor bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer is immers de leeftijd, en daar kunnen we nu eenmaal niets aan veranderen. Maar er zijn wel een aantal andere risicofactoren waar we zelf een invloed op hebben. Deze factoren dragen bij aan het ontwikkelen van de ziekte, maar er is geen rechtstreeks verband. Ook iemand die heel gezond leeft en alle risicofactoren onder controle houdt kan de ziekte krijgen, al is die kans kleiner dan bij iemand die een ongezonde levensstijl heeft.
Dit zijn een aantal tips om gezond te leven en het risico op alzheimer te verkleinen:
- Cardiovasculaire risicofactoren beperken: Onze cardiovasculaire gezondheid, het hart, de bloedvaten en de bloedsomloop, spelen een belangrijke rol in de gezondheid van onze hersenen. Gezond eten, veel bewegen, niet roken en niet te veel alcohol drinken zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan een goede cardiovasculaire gezondheid.
- Gevarieerd en evenwichtig eten: Een gebalanceerd en gezond dieet voor onze hersenen is een dieet dat veel omega 3-vetzuren bevat. Deze vinden we bijvoorbeeld in olijfolie, peulvruchten, (vette) vis, noten, fruit en groenten. Het is daarnaast ook belangrijk om verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden en zo weinig mogelijk ultrabewerkte maaltijden op tafel te zetten (kant-en-klaarmaaltijden, fastfood enz.).
- Fysiek actief blijven: Door regelmatig te sporten of in elk geval in beweging te blijven kunt u niet alleen uw lichaam maar ook uw geest fit houden. Het is nooit te laat om te beginnen met sporten. Zelfs als u heel uw leven amper gesport heeft, kunt u er na de leeftijd van 65 nog perfect mee beginnen.
- Het brein trainen: We moeten onze hersenen af en toe uitdagen om ze te blijven stimuleren. Er zijn studies die erop wijzen dat mensen die bijvoorbeeld op latere leeftijd nog een nieuwe taal leren minder kans hebben op dementie. Maar ook schilderen, lezen, knutselen en koken zijn uitstekende manieren om onze hersenen in vorm te houden.
- Een rijk sociaal leven leiden: Hoe meer sociale banden iemand heeft, hoe kleiner de kans op dementie wordt. Door de interacties met veel verschillende mensen worden onze neurale hersenverbindingen immers voortdurend gestimuleerd.
- Voldoende slapen: Een goede nachtrust is de basis voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Hoewel ouderen vaak minder slaap nodig hebben, is zes uur per nacht toch een absoluut minimum. De meeste mensen hebben zes tot acht uur nachtrust nodig. Als u het moeilijk vindt om voldoende te slapen, kunt u bijvoorbeeld een slaapschema opstellen (vaste uren voor het slapengaan en opstaan), een slaapritueel aanhouden, uw slaapkamer zo rustgevend mogelijk inrichten enz.
- Stress voorkomen: Stress is een belangrijke factor bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Mensen die een leven lang veel stress hebben ervaren, blijken gevoeliger voor deze aandoening.
Welke mensen lopen meer risico op alzheimer?
Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige mensen meer risico lopen op de ziekte van Alzheimer. De belangrijkste factor blijft de leeftijd. Zo zou één op de drie mensen van ouder dan 85 de ziekte hebben.
Maar daarnaast speelt ook genetische aanleg een belangrijke rol. Als alzheimer voorkomt in uw familie, dan is ook uw risico om de ziekte te krijgen veel groter. Daarnaast lijken bepaalde omgevingsfactoren zoals vervuiling, contact met sommige pesticiden enz. een rol te spelen.
En ten slotte, zoals we hierboven al bespraken, speelt ook onze levensstijl een belangrijke rol. Mensen die gezond leven verkleinen het risico op het ontwikkelen van alzheimer.
Bij TK Home Solutions geven we u graag advies over gezond ouder worden. Uiteraard adviseren we u uitgebreid over de mogelijkheden voor het plaatsen van een traplift of huislift. Maar daarnaast vindt u op onze blog talrijke artikels over allerlei onderwerpen in verband met gezond en zelfstandig ouder worden.
Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Stuntmaand! Enkel in de maand juli bieden we traplift aan soldenprijzen aan.