Voedselvergiftiging voorkomen: blijf gezond dankzij deze tips!
Voedselvergiftiging voorkomen kan u veel narigheid besparen. We hebben allemaal wel eens te maken gehad met een voedselvergiftiging, gelukkig meestal zonder veel erg, maar met de typische symptomen zoals overgeven, diarree, buikpijn of koorts. Omdat de gezondheid van ouderen sowieso fragieler is, is het voorkomen van voedselvergiftiging voor hen extra belangrijk. Lees daarom hieronder onze tips voor het voorkomen van voedselvergiftiging.

Hoe ontstaat voedselvergiftiging?
De oorzaak van voedselvergiftiging ligt vaak bij bacteriën. Deze vermenigvuldigen zich razendsnel bij warmere temperaturen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het aantal bacteriën toeneemt. Het logische gevolg is dan ook dat er in de zomer veel meer gevallen zijn van voedselvergiftiging.
Naast bacteriën kunnen echter ook parasieten of virussen een voedselvergiftiging veroorzaken.
Meestal blijven de gevolgen van een voedselvergiftiging beperkt, en voelt u zich hoogstens een paar dagen niet goed. Maar bij kwetsbare groepen kan een voedselvergiftiging leiden tot ernstige complicaties en zelfs overlijden. Daarom moeten mensen met een verzwakt immuunsysteem extra oplettend zijn met hun voeding.
Hoe voedselvergiftiging te voorkomen?
De vraag die iedereen zich stelt is natuurlijk: Hoe voedselvergiftiging te voorkomen? Als u op restaurant gaat eten en daar een voedselvergiftiging oploopt, dan kunt u hier zelf uiteraard niets aan doen. Maar thuis kunnen we wel heel wat maatregelen nemen om onze maaltijden veilig te bereiden en voedingsproducten op de juiste manier te bewaren.
Wassen en spoelen
Voordat u in de keuken aan de slag gaat, moet u steeds de handen grondig wassen. Maak ook altijd eerst het aanrecht schoon en gebruik enkel schone messen, keukengerei, snijplanken enz.
Groenten en fruit moeten eerst goed worden gespoeld onder de kraan. Voor vlees en kip is dit absoluut niet nodig, het wordt zelfs afgeraden. Door vlees of kip te spoelen kunt u immers de bacteriën juist verder verspreiden.
Gebruik ook niet te lang dezelfde keukenhanddoek, sponsjes enz. Deze worden immers al snel een bron van bacteriën.
Kruisbesmettingen
Er is sprake van kruisbesmettingen als u een mes of snijplank voor verschillende voedingswaren gebruikt zonder ze tussentijds schoon te maken. Het is dan ook ten sterkste afgeraden om een snijplank eerst voor vlees en vervolgens voor groenten te gebruiken.
Kruisbesmetting kan ook optreden als u gekookt eten op een oppervlak legt waarop daarvoor rauwe ingrediënten hebben gelegen. Leg dus bijvoorbeeld uw pas gebakken worst niet op het bord waarop daarvoor nog de rauwe worsten hebben gelegen.
Ook in de koelkast kan een kruisbesmetting ontstaan als u producten niet goed bewaart. Om eten correct te bewaren moet u het altijd in afgesloten verpakkingen bijhouden, zodat het niet kan lekken of morsen.
Koken en bakken
Als voedsel minstens enkele minuten lang wordt gekookt dan kunt u er zeker van zijn dat alle bacteriën zijn gedood.
Etenswaren die met rauwe ingrediënten worden bereid en die niet worden gekookt of gebakken mogen niet gedurende een lange periode buiten de koelkast worden bewaard. Laat ze dus niet langer dan nodig op tafel staan en plaats ze meteen weer in de koelkast na gebruik.
Heeft u van een eerder bereide maaltijd nog restjes over? Verwarm deze dan een aantal minuten op een hoge temperatuur voordat u ze consumeert. Bij het koken van maaltijden moet u er ook op letten om goed te roeren, zodat de warmte zich gelijkmatig kan verspreiden.
Koel bewaren
De maximale temperatuur van een koelkast is 4 of 5 °C. Nadat u boodschappen hebt gedaan moet u de producten voor de koelkast zo snel mogelijk opbergen.
Andere belangrijke hygiëneregels
- Ten slotte geven we u graag nog een aantal andere belangrijke tips mee voor het voorkomen van voedselvergiftigingen:
- Eet nooit rauw deeg (zoals deeg dat u gebruikt voor het bereiden van koekjes en taart).
- Ontdooi eten in de koelkast, onder de kraan of in de microgolfoven.
- Laat gemarineerde producten in de koelkast staan in een afgesloten bakje.
- Verhit vlees op een voldoende hoge temperatuur.
- Spoel groenten en fruit altijd grondig af.
- Let op de houdbaarheidsdatum van voedingswaren.
- Is een product deels beschimmeld? Gooi het dan meteen volledig weg.
- Bewaar gekookte restjes niet langer dan drie dagen, altijd in de koelkast.
- Als u producten invriest, schrijf er dan een datum op
- Maak uw koelkast regelmatig schoon, en zeker de groentenbak.
Als u alle bovenstaande tips nauwgezet volgt, dan kunt u voedselvergiftiging in 99% van de gevallen voorkomen!
Meer lezen van TK Home Solutions? Lees onze artikelen met gedetailleerde informatie over trapliften of huisliften. Of ontdek onze andere artikelen over gezondheid bij senioren.
Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Tijdelijke exclusieve korting voor uw nieuwe traplift!